God Jul – Julkalendern 2014

Ännu ett år har vi bevisat att Sveriges graffitiscen är både bred och djup. Tack till alla er som deltagit, skickat in bilder och text, förlag på luckor, följt kalendern och ni som gett konstruktiv kritik. Tillsammans har vi gjort denna kalender! Så här i avslutningen är jag både inspirerad och peppad för ett nytt år med målande!

 

Kan ändå inte låta bli att nämna machokulturen och den osynliga hierarkin. Subkulturen håller sig fast trots att den utmanas av både internet och den utveckling som skett av både många nya utövare och en allt större publik av efterföljare. Jag tror att det är en tidsfråga tills när subkulturen helt måste släppa taget om graffiti-ismen. Subkulturen är fascinerande och intressant men den har ingen ensamrätt på graffitin. Subkulturen i Sverige utmanas dessutom av den breda stora graffitiscen och nya formen av subkultur som är global och internationell – mycket tack vare internet.

 

Subkulturen, nationellt och globalt har detta gemensamt. Graffiti handlar om gemenskap. Graffiti handlar också om kreativitet och skaparglädje. Men mest av allt är det färg och form, som i betraktarens öga och med subkulturens godkännande får stämpeln graffiti oberoende av teknik eller material. Därför är det extra roligt att här i kalendern visa upp traditionell graffiti i den form jag älskar som mest. Med outlines, seconds och Highlights. Med bokstäver och characters. Med fyll och bakgrund. Med både pieces och burners. Både linjeväggar och panels. Graffiti lyser upp mitt liv. Jag hoppas att denna kalender får leda fler människor till graffitins ljus. Samtidigt önskar jag själv vara ett ljus i graffitivärlden. Både som förebild och som deltagare. Men främst av allt som vittne om världens ljus, Jesus Kristus. Så sant som jag är både frälst och räddad. Ni finns alla på min bönelista. Graffitisverige och alla dess utövare. Min bön är att vi ska fortsätta göra de grymmaste målningarna och fostra de bästa målarna, samtidigt som vi är förebilder i att tillsammans forma den bästa graffiti-scenen som finns med en positiv och inspirerande kultur.

 

God Jul till er alla! Ta hand om er och er familj.

/ Victor

Här kommer två hälsningar från två av swedens finest writers.

oldIMG_4743
 Smet hälsar – from russia with love!

10841388_514345168705302_943018463_n
Moks hälsar – God jul! Va kärleksfulla mot varandra!