Lucka 12 – Pennan – Julkalendern 2014

Jag skriver Pencil. Körde tidigare Done, Popz och Chuds. Pencil är en fet bokstavskombination enligt mig, och jag diggar att skissa mycket så innebörden kändes naturlig.

pencil___grilled_to_perfectio
Back in the days, vilken lekstuga.Tänker tillbaka på burk-gömman vid busshållplatsen, den stora metofläcken under mattan i mitt rum och dom sköna graffare man träffat. Det var enklare förr, nu låter jag som en gubbe här, men det svåraste med graffen idag är nog att hitta tiden till det. När tiden väl finns vill man ha kul och göra något man förhoppningsvis kan vara stolt över, så tags & throws går bort just nu.

Mag-and-Pencil--ESC_1600

Graffiti betyder nog faktiskt ‘flykten från vardagen’ för mig. Idag är graffen mer en tillflykt än vad den var när jag var yngre. Förut var det något jag maniskt gjorde så fort jag fick en penna i handen. Idag, mer ett sätt att släppa vardagslunken, skapa något och ha kul. Jag arbetar med färg och form på dagarna, men det ger mig inget i närheten av den friheten jag hittar i graffiti. Hade blivit galen om jag haft kunder som sa åt mig hur jag skulle måla graff.

Pencil - Stockholm

De graffitimålare som jag hänger med idag är inte samma som för 15 år sedan. Inte målningarna heller för den delen. Första Done-taggen satt på ett elskåp i området. Jag var 13 och polarens storebror frågade kaxigt vad min tag var. Hem och rota i farsans förråd, halvtom Rost Stop. Antagligen mer färg på händerna och asfalten än elskåpet. Såg Style Wars och var helt såld – ”l don’t doodle. – Yes, you do.” Fick tag i en gammal graffblaska där Daims piecar fanns med i. Det var så sjukt hur han tog wildstyle och la till ytterligare en dimension. Sjukt svårt, men lite mer intressant därför. Kopierade många av hans och Loomit´s målningar till skisser och pluggade deras stilar. Började fatta hur skuggor och ljus beter sig och kan helt enkelt inte släppa 3Dn, kan ibland avundas målare som har en cleanare stil just därför.

 

Pencil---Spawn

När nolltolleransen förhoppningsvis förändras tror jag vi så småningom kommer kunna se riktigt feta burners och muralmålningar runt om i stan. Ta WSB-famet i Rågsved som exempel. Ett helt industriområde med riktigt feta produktioner där målarna verkligen anstränger sig för att visa upp något fett. Idén kommer från WSB-crew, att alla piecar måste ha en fet bakgrund och minst en character. Annars kommer SOE och nyper dig i näsan. Jag tror det har gjort graffen lite mer förståelig och ett en annan bild till Svensson. Tror att många svenska stilar kommer utvecklas där.
Också, sjukt kul att träffa personerna bakom en tag man sett 10.000 gånger, eller gluttat på i UP för 10 år sedan.

 

IMG_2151

Ge oss mer utrymme att få göra feta saker på, annars hittar vi våra egna. Tjoflöjt, måla mer.
// Pencil, ESC
@pencil___