Lucka 18 – Pesa – Julkalendern 2014

cyk

 

Pesa har jag skrivit sedan 2001. Jag höll på och testade fram och tillbaka med bokstäver jag gillade, med form och hur de ser ut i följd efter varandra. Bara för nåt år sedan fick jag reda på att det betyder typ tyngd eller vikt på spanska, hade ingen aning i typ tio år, hehe. Strålande tider startade jag och två kompisar, herer/diktator från chs och n´sync från asg, för nåt år sedan. Vi satt på Rosenhof vid södra station och spånade på namn för vårt nya crew, med berusningen steg stämningen. Till slut träffade vi bara helt rätt. Strålande tider! Bra dudes, och bara bra vibbar!!

 

DSC01898

Jag började med graff 1999 när jag gick på högstadiet i Örebro. Antagligen ganska likt de flesta andra, av nån anledning blev ens kompisgäng inne på att måla, man satt och skissade, gled runt och tittade på och fotade målningar, pennbombing, och eftersom det var i Örebro på den tiden försök till pieces med biltemaburkar.. Senare började vi åka till Stockholm och köpa färg på Homeboy, senare på HL. Det var en jävla aha-upplevelse första gången man kom över en belton eller montana med vettiga caps! Jag var redan från början mer inne på genomarbetade grejer och själva måleriet i graffitin, har väl aldrig riktigt varit en del av graffscenen med att vara uppe, synas, och all action som hör till det… med det intresset för måleriet valde jag estetiska programmet på gymnasiet och har gått vidare med konstskola och kör nu mer traditionell konst under mitt riktiga namn på gallerier och konsthallar. Men graffitin är fortsatt viktig och för mig har det känts bäst att hålla isär graffitin och arbetet i ateljén, det är två olika saker, med olika kvaliteter för mig.

 

S6301914

Det är jävligt svårt att svara på vad graffiti betyder… men det är väl det som jag verkligen gillar med graffiti också! För mig personligen så är det ett extremt snabbt utlopp för idéer där jag kan testa vad som helst och leka med färg på ett sätt som jag inte riktigt tillåter mig själv när jag sitter i ateljén. Jag gillar verkligen att sitta och pilla med en målning på kanske 100×100 cm i upp till två månader. Men det är ju en helt annan grej att glida iväg några kompisar, dricka några bärs och lägga upp en bra vägg på 2.5×15 meter på nån timme..  Sen kommer ju hela biten med vad graffiti är i samhället, och det tycker jag är spännande på riktigt! Det har ju ändå funnits ett tag nu, men det känns varken som att ”det etablerade samhället” eller målarna själva kan formulera vad graffiti är… Efter så pass lång tid som graffiti ändå funnits så väcker det fortfarande starka och upprörda röster om vad det allmänna rummet är, vad en stad är, vad konst är, vilka intryck man ska vara beredd på att betala för/slippa betala för osv, osv… Jag har inga vettiga svar själv, men det vore kul om man kunde läsa om vad graffiti allmänt anses vara innan man glider runt halvblind med rullator . . Tills dess tänker jag att det är väl bara att göra det man gör..

rb
De graffitimålare som verkligen inspirerar mig är de jag brukar måla tillsammans med… två av flera…..
Rise (cha, ocf) har varit en bra kompis sen vi var typ tio år, och en av de jag började måla tillsammans med. Det är jävligt roligt att måla tillsammans med någon man känner så pass bra både som person och i graffen. Det blir oftast att vi skissar och lägger linjer på våra egna pieces. Men på fill, bakgrund, seconds och allt annat så tar man bara en burk och kör sin grej över bådas. Det blir annorlunda än om man skulle köra själv, det är alltid kul att bli överraskad av vad som är på väggen när man är klar! Vi har lite olika stil på bokstäver, men liknande idéer på hur målandet går till och hur det ska se ut, så det brukar gå bra!
Herer/Diktator (chs, str) lärde jag känna när vi gick på konstskola tillsammans. Vi visste vilka varandra var innan men hade aldrig umgåtts. Tidigare hade det inte varit helt soft mellan våra klickar. Han är ju från chs och det gänget som körde hårdare i Örebro. Vi å andra sidan tyckte det det var viktigare med många färger och mycket pilar, vi tyckte att vi gjorde helt rätt när vi rollade över deras grejer och lade färgprods, inte helt överens där…  Nu för tiden tycker jag väl inte att kvalitet mäts i mängden färger man använder, men då var det viktigt. Mitt måleri har påverkats mycket av att köra med honom! Rent praktiskt att han är snabbare och jag fick börja köra större caps och enklare stil. Sen har jag aldrig mött någon med en så fri inställning till graff. Är det lite blått här så ska det vara komplementfärgen orange där, skitsamma om det är i eller utanför bokstäverna. Och att dra med utspädd akrylfärg i konservburkar för att skvätta på piecen är inte konstigare än att använda rollfärg till bakgrund.

 

1619151_10153991338335001_80798205_n

Till alla er som läser… nä.. jag satt här och funderade verkligen på nåt bra att avluta med. men nu är jag ganska full, jag antar att ni vet bättre än mig hur ni ska leva era liv! peace!