Lucka 19 – Ruze – Julkalendern 2014

Unity 2011

Min tag kom till någon gång i under hösten 1985. Hade mest gjort en massa skisser under tags som Wiz & Tiffey (ja ni hörde läste rätt Tiffey av alla namn..haha). Självklart var jag inte riktigt nöjd utan satt & lekte med en massa bokstäver som jag tyckte hade bra form & som framför allt kändes bra att skriva och så föddes RUZE. Det mest ironiska är att jag under min mest aktiva period under 80-talet aldrig gjort en målning med mitt namn som målning.

 

Zoulution 1989

Gjorde min första målning någon gång 1984.  Blev helt såld efter att ha sett filmen Beat Street vilket fick varenda cell i kroppen att skrika..”det där ska jag göra”. Började måla med min då bästa vän Janko & vi kallade oss TBS ”The Bomb Squad”. Vi gick ut & gjorde vår första piece ”Funky”. Kommer ihåg att vi blev väldigt förvånade när vi upptäckte att Public Enemy’s producent team hette likadant och vi utbrast såklart att de ”bajtat” oss naiva som vi var. Vi blev helt uppslukade av graffiti och efter att ha fått tag i den ikoniska boken Subway Art  på det lokala biblioteket så var det bara att skissa på varenda lediga minut efter skolan med målet att bli bäst. En kille som skrev Zerox var en god vän som jag ofta satt & skissade med. Han var med & gjorde min ”It’s Tricky” målning som sedermera gjorde att Staffan Jacobson som skrev boken Spraykonst fick upp ögonen för mig och sökte kontakt. Min vän Janko och jag gled ifrån varandra och jag träffade en väldigt duktig målare från Malmö som skrev Scame, vi bildade gruppen Ill Quick Cans och vi gjorde en hel del grymma målningar ihop 87-88.

 

 

#Ruze

Under 87 höll vi till på ett ungdomshus i Malmö som de helt otroligt nog hade döpt till ”SUCK” (Stadens ungdoms city klubb eller liknande) där jag och Scame målade skylten som satt på fasaden. När jag en dag kommer dit så har någon målat en hel vägg i källaren som helt ”blew me away”. Detta var Pike som förgyllt den väggen med något i sådan ypperlig kvalitet som jag inte skådat i denna region tidigare. Kommer även ihåg att en av fritidsledarna visade mig skisser på characters som Pike hade lämnat kvar som bara fick mig att vilja söka upp han. Jag och Pike klickade och vi tog vår graff till en helt annan nivå. Vår skisser blev sjukt avancerade och 0,1mm rotring pennor blev en standard för oss.Under samma period hade jag träffat en annan talangfull målare vid namn Core. Jag och Core målade en hel del ihop 87-88 och vi blev goda vänner vilket vi fortfarande är än idag. Vi bildade sedan crewet NSA bestående av mig, Pike & Core och resten är svensk graffitihistoria i form av boken Spraykonst, och Den målande bilden av Staffan Jacobson.

Chrome world tavla 1988:89

Har målat 4 gånger sedan 1989 och det är Core och Skize förtjänst. Utan deras tjat så hade det aldrig blivit av. Är inte insatt i Sveriges graffkultur idag men tycker det är jävligt kul när jag väl målar och hoppas att det sprider glädje för någon. Saknar att se stora målningar på publika platser & hoppas att vi får se mer av detta på sikt.. Det som störde mig för 25 år och som stör mig än idag är att så fort graffiti nämns så är det fortfarande i klottrets skugga…

##Leon 2013

God jul & Gott nytt år, hoppas att ni alla får ett kreativt 2015…för det önskar jag!
/ Ruze