Lucka 19 – Skae – Julkalendern 2014

DSC_1073

 

Min tag är Skae. Namnet är valt med hänsyn till några av mina tidigare namn Sharky(min första) Kenya, Arms och Edler. Jag har nog skrivit under 200 olika tags.

 

DSC_1013

Jag kom först i kontakt med graffitin genom ett franskt magasin 1982 och skissade en del och gjorde många tappra försök med originalcaps, metallicburkar och typ raka 2D bokstäver. När sen de danska tuggummina kom med medföljande graffitibilder så va jag hooked, tror det va runt 1985. Jag lärde mig att kopiera dem speciellt ”Love” och ”Art” va mina favoriter, och jag gjorde säkert 50 sådana målningar innan jag började lära mig köra egna grejer. Man lärde på den tiden av egna erfarenheter, att sprayfärg kan regna bort, att Dupont(fontäncap) och Beckers och Dupli va skit. De flesta varuhus hade skitfärg, men man insåg att det va Belton, Sparvar, Multona, Auto K och liknande man skulle racka.

 

DSC_0625

Det mesta rullade på med ett högt tempo, scenen växte i min hemstad och ”alla” hade en tag. Efter högstadiet skulle jag flytta själv till Göteborg och det kan du ju tänka dig hur det gick med studierna! Jag va ute och målade dygnet runt och snodde färg och gjorde annan fanskap. Under min tid där lärde jag känna många duktiga målare som jag ofta biffade med. På den tiden kunde man sätta sig på vagnen eller dra till nått ställe som med målningar så blev det garanterat ”bombing party”. Jag hängde med folk ifrån hela Sverige och ofta hade jag min lya full av writers. Sedan den tiden så har jag fortsatt med graffiti med egentligen bara en lång paus. Helt medvetet slutade jag i La Paz i Bolivia med att göra en ”Top of the world”-målning. Finito trodde jag. Jag började med andra extrema intressen, red kamel i Sahara, paddlade i Amazonas, reste massa och fick barn och gifte mig. Efter 10 år kommer plötsligt graffitin tillbaka in i mitt liv, och jag blir som 17 igen. En massa hade förändrat sig, men jag kände att jag hade mycket mer att ge och att det är jag skyldig graffitin på nått sätt. 

Jag tror nog att detta måste vara världens roligaste hobby. Man kan köra utställningar eller ”ta över en hel stad” och låta alla få veta vem man är. Jag körde genom 9 länder i somras med färg och målade som besatt, ju längre söderut man kommer i Europa blir folk vänligare till en och i flera länder kom de fram och pratade med en istället för att ringa polisen.

 

DSC_0570

Jag försöker att följa med på vad som händer i Sverige men jag har bott i nästan 20 år i utlandet så det blir svårt. Men ser att många av de gamla har fortsatt. Det är viktigt att föra det hela vidare och inte slänga in handduken när man är 18 år. För mig är graffitin hela grejen och även om jag studerat annan konst så blir det ointressant för mig. Med graffitin håller jag mig ung.

 

DSC_0232

Till alla som läste – en riktigt God Jul!
/ Skae