Lucka 20 – Max Solca & Andreas Kollektivet Livet – Julkalendern 2014

01
Ni har nyligen gjort ett ganska fett projekt i Stockholm, mitt i stan?

Max: Ja! En 25m hög fasadmålning på Kungsholmen.

Andreas: Vi har hållt på och gjort konst på den här väggen i 6 år nu, som har resulterat i 11 stycken feta verk. Alla helt olika men det dom haft gemensamt är väl typ att de vart Sveriges största paste-ups… Grejen var ju att i och med nolltoleransen så var det ju omöjligt att få göra stora grejer som ”kändes som gatukonst” ens. Men temporära förändringar, vilket paste-ups anses vara var lilla kryphålet vilket gjorde att vi kunde köra med endast fastighetsägaren, Atrium Ljungbergs, tillåtelse. Men innan valet kände vi på oss att det vore smart att få in ett bygglov ifall det blev maktskifte och Nolltoleransen skulle slopas. Vi tog in curator Kristoffer Ekman som styrt med detta på ett galant sätt och mycket riktigt det visade sig smart och vi blev beviljade det första bygglovet för gatukonst i Stockholm! Så Max verk är rätt unikt nu, först ut med att ha sprayat så här fett i Stockholm på några år :-)

 

12

Hur kommer det sig att ni gjorde det tillsammans?

Max: För mig blev det som en rolig överraskning att vi skulle få jobba ihop men Andreas visste nog om det innan! Hela projektet, allt från bygglovsansökan till skylift och konstnärsmatrial har Kollektivet livet hållit i. Jag har gjort motivet, förlagan och sprayat upp allt på väggen. Inget hade blivit av utan vårt samarbete.

Andreas: Nä det feta med den här väggen, och väggar av större omfattning generellt är just samarbetena. Annars går det liksom inte. Och att få samarbeta på så stora grejer e sjukt givande. När man står o svajar 25 meter upp i minusgrader, svettas, blöder, fryser & skapar tillsammans kommer man ju onekligen varandra ganska nära.

13

Max: Jag är gammal graffitimålare och konstnär från Stockholm som gjort väggmålningar sedan slutet på 90-talet. Numera är jag också Serietecknare och gör serier och väggar men bor i Malmö.

Andreas: Jag började måla nånstans i mitten av 90-talet. Gjorde väl en handfull målningar men efter att jag torskade vågade jag inte fortsätta på samma sätt. Jag slopade att köra en tags oxå. Men efter några år blev suget för stort och jag började med en del små adbusting-grejer som sen vidareutvecklade sig till gatukonst.

14

Andreas: Det här samarbetet funkade så att vi helt enkelt hade Max överst på listan av folk vi ville jobba med. Dels för att han är så sjukt soft, alltid levererar och är en sån person man vill jobba med, men också för att han har en egen rätt så ny jävligt passande stil! Efter Nolltoleransens fall och moralpaniken kring allt som rör graff kändes det smart att skapa ett verk som i sig fortsätter att utmana och skapa frågeställningar kring vad som är och inte är graff, ha ett motiv som får folk att tänka och känna och som sticker ut, igen, från allt som vart på väggen tidigare.

Max: Motivet ritade jag redan i somras i syfte att bli just en väggserie. Efter kontakt med Kristoffer Ekman, som också var intresserad av den väggen anpassade jag rut-layouten efter väggens utseende och mailade mitt förslag. Sen har Kristoffer ordnat med bygglov och massor av annat praktiskt och jag har räknat på burkar, arbetstid och andra förberedelser.

15

 

Ska ni göra mera?

Max: JA! Det är klart! Båda är otroligt nöjda med samarbetet och resultatet.
Jag och Andreas har så mycket idéer och positiv energi så när vi gör saker ihop är alltid stämningen på topp.

Andreas: Lätt! För varje grej man gör tillsammans föds frön till nya projekt. Ska bara vattna dom lite så spricker det nog ut fina skott i vår redan :-)

 

Fredag den 19:e har vi vernissage för detta projekt. Utställningen heter ”Drömlivet” och är ni i Stockholm och vill se något annorlunda samt få en större inblick i processen, KOM!

Kl 18-21 på Kronobergsgatan 35.

Inbjudan på FB: https://www.facebook.com/events/358252347687074/?fref=ts
/ Max Solca & Andreas Kollektivet Livet
www.maxsolca.com eller maxsolca på insta.
www.kollektivetlivet.se eller ArtYouUp på insta.

OBS! Fotocred till Rickard Falk