Lucka 21 – Down – Julkalendern 2014

Svårt att svara på varför jag valde Down, men jag hade letat i flera år efter en sign som börjar på D och som jag identifierar mig med. Tidigare har jag kört ett gäng bra och mindre bra signaturer som Linx, Atom, Ace och Daunter. Haha det här var alltså innan jag insåg att man bör kolla upp innan om nån annan lirar samma sak. Det var egentligen när jag körde Daunter som jag fastnade för bokstaven D.  Daunter var schysst, men lite för långt. Efter mycket snickrande och filande med bokstäver som jag tycker om hittade jag DOWN, vilket kändes helrätt. Jag kan vara lite så där ibland, nere och grubblande du vet. Fundera på varför vi existerar, om utomjordingar finns och varför man inte ska äta gul snö. ;)

Bild 1

Snösätra 2014, Ett rätt redigt soloprojekt från Snösätra. Man ska absolut inte underskatta tiden det tar att göra en sån här stor vägg själv.

 

Intresset för färg, form och målning i allmänhet har alltid funnits där. Det var dock under 2001 när jag hittade en tysk graffitisida med mycket wildstyle skisser som intresset tog fart. Haha, jag minns hur jag satt där på ett 56k modem och tokladdade skisser. Bredvid mig fanns en äggklocka för att påminna mig om att dagens surftid snart var slut.

 

Till en början skrev jag ut skisserna och färglade dem i skolan. Jag kunde aldrig förstå hur dom var uppbyggda eller hur det fanns folk som kunde göra så sjukt tunga skisser. Sugen på att knäcka gåtan började jag göra egna skisser. Alltid med en linjal i högsta hugget, eftersom wildtyle endast handlar om exakt raka linjer (en nu mer reviderad föreställning *skratt*).  Första piecen gjordes i skolan med maskeringstejp och Biltema burkar, texten löd MILK. Man kan säga att reaktionerna inte lät vänta på sig när plywood målningen hängdes upp ovanför skolmatsalen. Jag vet inte hur, men vi undgick både stryk och andra tråkiga påföljder.

 

Bild 2

Solid Sound 2014, Andra delen av väggen, Furious Crem, jag och Awone. Jag stod för karaktären och hela bakgrunden. Det finns en till del av väggen med Cask, Kid, Awone och Cutes.

Cutes inspirerar mig enormt. Det är få som orkar anordna stora jams och event, som man sen kanske inte ens målar själv på. För mig är det stort att skapa en mötespunkt för målare från hela Skandinavien där tanken är att alla andra ska ha det så bra som möjligt. Ett par andra som imponerat stort på mig är Awone och Furious Crem. Få målare av den kalibern är så otroligt öppna och ödmjuka som de är. Jag minns Solid Sound 2014, där kommer jag som färskingen från Stockholm och ändå låter dem mig styra upp hela produktionen. Låter mig måla bakgrund i princip in i deras målningar och diktera färgscheman. Det är något man inte upplever varje dag.

 

En annan som inspirerat mig mycket är min vän Holem från Paris. Han är sanslöst ödmjuk och en riktigt förebild för mig kring hur man kan dela med sig av sina kunskaper. Dessutom lyser han alltid med sin positiva energi och skratt, han är helt enkelt en person som man inte kan låta bli att digga. Slutligen vill jag nämna Soe som förmodligen har gjort mest för den Svenska graffkulturen i modern tid genom att skapa famet i Snösätra. Famet utmanar inte bara nolltoleransen, utan höjer ribban för alla målare i landet. För mig har han inte bara skapat ett landmärke i den svenska graffhistorien, utan i hela den svenska konsthistorien.

Bild 3

 

Om tio år föreställer jag mig att jag är familjefar och jobbar som marknadschef eller driver eget. Förhoppningsvis bor jag och familjen i en villa lite på landet med närhet till naturen. En stor dröm är att ha en egen ateljé eller garage som jag kan måla i. Stilmässigt hoppas jag ha lärt mig hur jag kan blanda ihop min text med min abstrakta stil jag målar på canvas. Det hade varit grymt schysst med en egen vägg på tomten också, graff barbeque kallar jag det!

 

Bild 4

 

Mitt bästa råd till de yngre är att aldrig sluta lära sig. Det som driver mig framåt är att alltid utvecklas och komma på nya lösningar. Missunna inte heller andra konstformer än graff, jag har lärt mig massor genom att måla t.ex. landskap och djur. All konstnärlig lärdom ger nya verktyg som sen kan användas inom graffen.

 

Bild 5

 

Jag vill ge ett stort tack till: Saus, Holem, Cutes, Soe, Appear37, Cask, Awone och Wofs för allt ni lärt mig och bidragit med till min utveckling.

/ Down