Lucka 21 – Spöke – Julkalendern 2014

Min tag är Spöke eller spoke27 som är en mer internationell tag. Det var under en period då jag exprimenterade en del med olika tags och bokstavs kombinationer . Jag skrev något nytt varje gång jag målade och utmanade mig själv på det viset.  Just då var min son helt besatt av spöken, vi både pratade och ritade dom i flera veckor. Precis som barn ofta gör tröttnade han och hittade något annat att fokusera på.  Jag däremot kunde inte riktigt släppa bokstäverna som sedan blev mitt alias.

 

image (4)

Graffitin betyder allt för mig. Förutom mina barn och min familj är det min största kärlek i livet. Jag blev far vid en väldigt tidig ålder och behövde därför ta ett helt annat ansvar än mina jämnåriga vänner. Helt plötsligt kunde jag inte prioritera mig själv först,  utan var och är alltid förälder i första hand.  Graffitin blev då min fristad,  någonting som bara var för mig. En plats där jag kunde skapa och fly undan den ”riktiga” världen utan att behöva tänka på något eller någon annan.  Det har fungerat som en form av psykolog  som hjälper mig att bearbeta allt som sker i vardagen och få utlopp för aggressioner/frustrationer. Även ett utmärkt sätt att träffa nya människor  och njuta av livet.

 

image (3)

Det finns givetvist många graffitimålare som inspirerar och imponerar på mig. Men dom som har gjort störst  intryck hos mig är utan tvekan:  Paze (Ted) och Swet (Tws, Fatboys).  Båda två är extremt drivna och gör pieces i både kvalité och kvantité. Det var efter jag träffade Paze som jag verkligen försökte utveckla min stil och började måla mer för att hänga med i deras tempo (vilket jag aldrig lyckats med).  Han presenterade mig senare för Swet som är en målare jag alltid kommer att se upp till. Han är enligt mig en av dom bästa målarna i världen.  Hur han lyckas leverera över 300 ”funky” pieces varje år, samtidigt som han balanserar yrkes och familje livet  är helt otroligt. Det är med
stolthet jag målar tillsammans med dem.

 

image (2)

Det var en varm sommarnatt.  Jag, bliss, bail och oboy satt i bilen påväg till godsyarden.  Vi gick ur bilen när vi anlände och pratade ihop oss om de sista förberedelserna innan det var dags.  Från ingenstans glider en polispiké upp och började omgående fråga vad vi gjorde på platsen.  Vi förklarar att vi bara skulle pissa och var påväg till den lagliga väggen för att måla (då dom redan sett burkarna i bakluckan).  För att inte avslöja vår lögn blev vi tvunga att åka till väggen tätt följda av pikén.  Väl där bestämde vi oss för att djävlas med poliserna som förstört vår natt och gjorde då en simpel straighletter piece av registreringssklyten på deras piké  samt en gris utklädd till polis.  Precis som väntat körde samma bil förbi både under tiden vi målade och nästa gång när vi var klara. När dom ser målningen blir dom genast irriterade över valet av character. Medans den ena polisen frågade ut oss om varför vi målat något sådant,  upptäckte den andra exakt vad det var vi hade skrivit. Han blev fullkomligt ursinnig, började sparka på registreringsskylten och hotade oss med en natt i häktet. När vi stått och käftat ett tag bestämde dom sig för att lämna oss ifred.  Dagen därpå när vi skrattat åt händelsen åkte vi tillbaka till väggen för att få dagsfoton.  Då hade poliserna hunnit före oss, köpt en svart sprayburk och spittat hela vår piece med samma registreringsnummer som bilen vi åkt med föregående kväll.  Vi fixade till piecen och la till en pratbubbla vid grisen med citatet ”well played”.

 

image (1)

 

Jag började måla så pass sent som 2007 vilket innebär att jag tillhör den nya generationens målare. Därför kan jag endast uttala mig om hur jag tycker att sveriges graffitiscen ser ut idag. Stilmässigt tycker jag att den har utvecklats fruktansvärt snabbt de senaste åren och har hunnit ikapp många länder i europa som har legat steget före tidigare. Man har brutit sig ur den traditionella ”svenska” stilen och börjat  utforska nya former och tankesätt.  Givetvist har tillgången till internet en direkt koppling till detta då det har blivit så lättillgänligt att gå in på någons instagram eller tumblr och bli inspirerad. Det positiva är att man lättare kan följa sina vänner eller någon man tycker är duktig. Även träffa och interagera med målare över hela världen, vilket gör det lättare att hooka och måla med folk när man reser.  Nackdelen är att det blir svårare att sticka ut stilmässigt, för att göra det måste man vara extremt innovativ och hela tiden ligga steget före med idéer.

 

image (5)

Jag skulle vilja passa på att hälsa till mina vänner: Bliss, Paze, Burek, Storm, Nexr, Swet, U&ir1, Fuls, Name, Roins, Gouge  och säkert många fler som ligger mig varmt om hjärtat!
Ni kan även följa mig på Instagram: SPOKE.27

God Jul & Gott nytt år!
/ Spöke