Lucka 22 – Fuksh – Julkalendern 2014

snabbklipp

 

Upptäckte det här vi gör sent, växte upp på bondgård och såg inte graff förrän en bit in i tonåren och då var det något så exotiskt att det tog ett tag att närma sig det. Drog min första tag ´91 men då visste jag inte något om något. Lärde mig via fältstudier, tidningar, böcker, filmer och kompisar till kompisar mer och mer och blev hela tiden mer fascinerad. Första målningen gjorde jag ´94 men blev så missnöjd att jag inte fotade och gav fan i att försöka igen på ett år. Det var en “Mjölk” i silver gjord med Motip och originalcaps, och den var pimpad med nitar som kom ut ur 3d:n. ´98 tog jag mig min nuvarande signatur Fuksh, en förkortning för Mr Fukshitup och menat lite ironiskt för jag var noga med vad jag gjorde och tyckte mer att jag snyggade till än förstörde. Med tiden har jag kommit att tänka på det mer som ett abstrakt utrop som de visuella ljudeffekterna i gamla Batmanserien: “Sock”, “Pow”, “Fuksh”. Gillar att stapla text så har börjat skriva ut hela betydelsen igen eftersom de nio bokstäverna blir tre rader om tre. Eller så kortar jag ner till Fks alternativt Fksh, första gången var jag nog ganska inspirerad av Pike som gjorde jäkligt mustiga grejer med sitt Pke.

 

Namnlöst

 

För mig är graffiti en frihetsgrej, ett sätt att visa att man finns, en krydda i vardagen. Har alltid varit lite rastlös och när man började festa var jag lite lagom intresserad av det. Tog ofta med mig en väska burkar på festen och så fick man se vad det blev. Blev det tråkigt så drog jag bara ut och piecade något istället. Det har aldrig varit ett måste, ibland lite mer och ibland mindre, men vet inte om jag någonsin kommer sluta. Finns så många manér att prova på, stilar och koncept att leka med. Fina spots att leta rätt på och färglägga. Har varit mer intresserad av att hitta udda miljöer än att köra rätt upp i folks ansikten. Lite för att det är det allra svåraste: att komma på snabba saker som funkar på stressiga ställen men som ändå har mycket stil. Jag har alltid varit avundsjuk på bombare som kör bra och enhetliga grejer och verkligen jobbar in sitt namn. Själv kommer jag i stort sett dagligen på ett nytt sätt att skriva min tag och håller mig sällan till någon enhetlig stil. Det håller ju inte, de få gånger jag ska dra en kråka ute måste jag stå och fundera på vilken stil jag vill köra just då. Folk brukade skämta om att jag kunde börja konsulta writers med nya sätt att skriva deras signaturer på. Nä massproducering var inte för mig, jag vill att varje grej jag kör ska ha sin egen personlighet.

 

IMG_4677

 

Sverige har en otroligt bubblande och spännande graffitikultur, kommer nya saker hela tiden. Mest imponerad är jag över hur det lyckats komma upp så mycket genom åren i Stockholm och särskilt de senaste tio-femton åren när klimatet bara hårdnat och hårdnat. Vi hade även en kul scen i Uppsala när jag kom upp med bl a Maes, Zap och Frankenstein som körde mer konst än graff, och TWC-grabbarna som var jävligt graff och körde en rätt enhetlig modernare stil. Maes var en av de som sporrade mig att verkligen pusha mig, sjukt mycket talang. Annars hängde jag mycket med Rider och piecade, till slut bildade vi ett crew. Det var vi och två nära vänner till, Rider myntade Studs crew som ju på engelska betyder nitar, eftersom vi alla fyra vuxit upp på punkmusik. I början förkortade vi till ST men insåg snart att det fanns ett annat ST i Götlaborg: Svensktoppen tror jag deras stod för. Då skrev vi ut hela och kändes rätt schysst att skriva fem bokstäver istället för de ack så vanliga tre-bokstavs-crewen. Sen har crewnamnet i efterhand även kommit att stå för “Sunny Times Under Dark Skies”.

 

IMG_4416

 

Jag inspireras av ny och gammal graff från världen över men gillar framför allt ödmjukhet hos andra målare. Finns många som kanske impat med stil och dedikation men som är lite stjärtiga i attityden. Till exempel det här med att man målar på andras egendom och det är ok men sedan målar någon annan över ens piece och då är det fan inte ok. Nu har jag inte för vana att måla över andra, blir själv övermålad och tycker kanske inte det är kul men det är väl bara att ta tillbaks väggen om man kände så starkt för den. Kaos är ett bra exempel på en sjukt duktig och dedikerad målare med hög profil och samtidigt den softaste attityd jag stött på. Han bad om ursäkt en gång när han lagt en färgsprakare över en oifylld throwup jag hade på linjen, utan att jag sagt något om det. En annan målare som imponerat med framförallt sin envishet är Glue från Uppsala. Minns när hans första pieces dök upp i stan, bokstäverna såg ut som kräksjuka amöbor men det var stora pieces med många färger. På ställen där andra knappt drog en tag. Även om hela stan hatade hans stil så pushade han alla att synas mer på gatorna. Sedan utvecklade han sin konstiga och helegna stil vidare och även om jag först inte gillade den så kändes det jävligt fräscht att se något som sticker ut såpass och till slut knockade den mig. Alldeles för många som kopierar det som är mest poppis för tillfället och bara använder de attribut som är på modet just då. Hej till polarna i PNP, IB, CP, MIS, TWC, med fler med fler.

 

burner street

 

Till alla er som läser och kanske är på väg upp i graffen nu vill jag bara säga en grej till om beefandet. Det kan vara en bra sporre och lite kul med beef men det känns som innebörden förändrats. Förr var det ofta att man försökte göra fler och bättre grejer på bättre ställen för att knäcka varann, men känns som att det mer och mer blivit att man bara hotar och spittar varann och det blir i alla fall inte jag imponerad av.. Blir du övermålad så gå dit och gör en ännu bättre över istället för att bara gå och spitta väggen.

/ Fuksh
@Fuuuuksh
http://studscrew.tumblr.com/