Lucka 5 – Ake – Julkalendern 2014

Ache 3D

AKE har jag skrivit i drygt tjugo år och jag drar den än idag på samma sätt som jag gjorde då. Om jag ska vara helt ärlig så är jag inte så överdrivet förtjust i den, främst på grund av att jag tycker alltid det är obekvämt att få in K:et så att det ligger bra tillsammans med de andra bokstäverna.

Men å andra sidan så är jag svag för traditioner och jag menar att det ligger en hel del tyngd i att köra samma tag i flera decennier. Sen tycker jag det är ganska tråkigt när man ser vissa målare som kan dra en piece med sin tag i sömnen, för att bokstäverna sitter där som alla andra gånger. Det ska vara lite klurigt och utmanande varje gång man gör en ny skiss, vilket i mitt fall K:et alltid garanterar.

Tidigare tags som jag har haft är Mad, Sonic, Manik, Hype. Under en lång tid körde jag Ake och Hype parallellt och då var Hype reserverad för lagliga jobb. Eftersom jag idag inte målar olagligt längre, så räcker det nu med en tag.

Ache Text

Back in the days på 80 och 90-talet växte jag upp i en förort till Helsingborg som heter Rydebäck. Det var i gångtunnlarna där som min graffitikarriär startade. Min första partner in crime var Zippy och tillsammans gick vi loss rejält på alla tunnlarna. Först olagligt, men efter lite uppmärksamhet i press och diskussioner med Gatukontoret så fick vi både tillstånd och färg på rekvisition.

Efter ett par år började vi hitta fler, och avsevärt mer erfarna målare inne i Helsingborg. Framför allt bör jag nämna Dash (Skey, på den tiden) och Ser, som blev lite av mentorer för oss. Genom dem och andra fick vi för första gången lära oss hur man egentligen målar. Främst gällde det teknik, men vi fick också tips och vilka burkar som var bäst och hur man fick tag på caps, samt hur man blandar kulörer (burk till burk). Allt det vi hade gjort i Rydebäck, var fram till dess, totalt höftat, helt bajtat och utfört med originalcaps. Nu öppnandes en helt ny värld för oss, att ha kontakter inne i stan ledde till att man träffade fler folk, och vi fick lära oss att det fanns något som kallades Hall of Fame, i vilket man kom att spendera väldigt mycket tid framöver.

I början av gymnasiet träffade jag Same, som då var ungefär lika erfaren som mig. Vi funkade bra ihop, blev goda vänner och målade nästan uteslutande med varandra under den tid på 90-talet som vi var aktiva. Andra karaktärer som rörde sig i samma sfär som oss, på den här tiden var bland andra Mer, Selv, Cews (Ängelholm), Dekor (Växjö), Baron (Stockholm), Teks & Stif (Landskrona).

Det var en härlig tid – lätt att skaffa lagliga målningar som resulterade i massor av gratis färg, och Danmark 20 minuter bort där burkarna kostade 100 dkr för fyra stycken. På grund av detta så kan jag med stolthet medge att jag aldrig behövt racka en enda burk.

Ake Character

Förr i tiden var det uteslutande danska Quick som gällde. Ibland, när vi var tvungna att köpa färg i Sverige så fick vi stå ut med lite andra märken som Belton och Auto-K, vilka vi tyckte var rätt kassa jämfört med Quick. Till Quick hade jag dessutom lyckats få tillverkarna av ”Spraystärk” att skicka mig en hel kartong med hundratals caps. De var nog bara glada över att i alla fall bli av med en munstyckssnattande skitunge.

Idag målar jag helst med MTN 94 på grund av det sköna, låga trycket. Jag skulle önska att de var lite bättre pigmenterade, men å andra sidan luktar de så makalöst gott. Caps som jag gillar är Universal Yellow, Skinny Beige, MaClaim, Pinky och Montana Black Original.

Ake 3D

Om 10 år sitter jag förhoppningsvis i en egen studio och myser. Min dröm och förhoppning är att kunna skaffa en studio som är tillräckligt stor för att kunna måla hela väggar i, men framförallt tavlor i alla storlekar. Jag jobbar förmodligen fortfarande med grafisk design och motion graphics, men jag hoppas även kunna börja så smått försörja mig som spraykonstnär. Det är inte sannolikt att jag bor kvar i Stockholm om tio år. Eventuellt flyttar jag ner till Skåne, eller kanske drar jag utomlands ytterligare en sväng (jag bodde under 8 år i UK).

Ake Digital

Till alla er som läser…framförallt till er yngre eller lite oerfarna, skulle jag vilja säga; bajta och kopiera så mycket ni vill under tiden ni håller på att lära er det här med graffiti. Men håll det helst på papper där hemma tills ni hittar ett sätt att skapa med (i alla fall ett försök till) en egen stil och därmed stolthet. Haka inte på den tråkiga trenden som råder (och har varit förekommande väldigt länge) att sno characters och figurer direkt från nätet och måla av på vägg. Det är en mycket bättre känsla att kunna skapa sina alster från scratch. Du kan stå för det på ett helt annat sätt, med stolthet, än om du bara agerar karbonpapper.

Till slut vill jag bränna av lite shout outs till mina grabbar i WSB Crew: Cews, Metus, Ster, Blues, Terme, Ace, Aspe, Bear, Sker och Bayne.

Till mina Skånebröder i DAVS crew, Helsingborg: Ser, Take, Fatel samt till en av mina absolut största förebilder, samt vän; Jimmy Skize och sist, men inte minst; Tim Timmey!

Ytterligare ett litet YO! till alla sköna människor jag har stött på och lärt känna så smått i Stockholm under det senaste året: Puppet, Hier, Yash, Geds, Dart, Roxes, Gouge, Le, Emmilou, Buso, Zappo, Cider, Pank, Baron, Twin, Hund, Kear, Strangefruit, Uman Eye, Muro, What och Veganflava.

/ AKE